Direct naar de inhoud van deze pagina

ervaringenhulpvragers

Hulp aannemen vinden we bijna het moeilijkste wat er is. Bijna – want hulp vrágen is pas echt een bovenmenselijke zelfoverwinning. Gek genoeg onderschatten we schromelijk hoe graag anderen ons een handje willen helpen.

Draai het om (1). Zie je hulp vragen als een teken van zwakheid? Bedenk dan dat het juist sterk is om te erkennen dat je niet perfect bent.

Onthoud dat helpen vaak wederkerig is. Denk aan de keren dat je zelf iets voor een ander deed; dat kan je net het zetje geven om anderen om hulp te vragen.

Oefen. De volgende keer dat iemand je wil helpen, accepteer het. Dat is stap één. Stap twee: de volgende keer dat je iets doet waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken, vraag het. Begin klein, zoals hulp vragen bij een doos tillen of avondeten maken.

Weet wat je wilt vragen en aan wie. Zeg specifiek waar je hulp bij wilt hebben en bedenk wie de geschiktste kandidaat is. Benader niet steeds dezelfde mensen.

Maak het makkelijk om nee te zeggen. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen het moeilijk vinden om een verzoek te weigeren. Bied de ander daarom altijd een ontsnappingskans, waardoor hij of zij zich bij een weigering minder bezwaard voelt.

Draai het om (2). Vraag je eens af of het niet onrealistisch en stiekem een beetje arrogant is om te denken dat anderen je hulp wél nodig hebben, maar dat je zelf nooit anderen nodig hebt.

Bronnen o.a.: N. Klaver, auteur van May day! Asking for help in times of need

Hulpvragen of hulp aanbieden? Gewoon doen op Overbetuwevoorelkaar.nl.

Dit zijn reacties/bedankjes van Overbetuwse hulpvragers:

Dag J...., heel erg bedankt voor de snelle en effectieve hulp. Wist niet dat het zo makkelijk was om hulp te vragen en krijgen. vr.gr. NB

Namens het Sociaal Kernteam hebben we .... gevraagd of hij bij een mevrouw een heg wilde snoeien. Hij heeft dit snel na onze vraag gedaan. Mw. was erg blij dat de heg weer netjes gesnoeid was. Bedankt ...

B.... en .... ontzettend bedankt voor het betegelen van mijn kasje. Het ligt er super strak in, en ik kan er nu gebruik van maken. Ik kan jullie echt aanbevelen. Nogmaals dank. Gr A.

Mw was erg blij met de hulp. Vind dit echt een hele leuke manier om hulp te krijgen, van mensen die het ook echt leuk vinden om te doen. Bedankt !!

Beste meneer B., Mijn zus vond het spannend om met iemand anders dan haar bekende zus naar het ziekenhuis te gaan voor de oogbehandeling. Maar achteraf was ze tevreden en gerust gesteld. Alles is op 9 juli prima verlopen. Ik heb haar even aan de telefoon gehad en ze voelde zich er goed bij. Dank voor jullie hulp; geweldig dat jullie organisatie bestaat! Met hartelijke groet, J